HHH~luisterverhalen  Deel 3 (Kersteditie)

ISBN:978-94-6006-003-8
Afspeelduur:Circa 1 uur
Voorgelezen door:Hans Böhm
Muziek:Ad van Olm / Hans Böhm
Studio:Opnamestudio Ad van Olm

  Fragment van "Over kerstverhalen gesproken"
  Fragment van "Kjeld en Christine"
  Fragment van "Eriks laatste kerstfeest"
Klik hier om deze uitgave te bestellen.Deze uitgave van HHH~luisterverhalen bevat de verhalen "Over kerstverhalen gesproken" van Simon Carmiggelt, "Kjeld en Christine" van Anton van Meurs en "Eriks laatste kerstfeest" van Toon Kortooms.

Over kerstverhalen gesproken
Simon Carmiggelt

Als de grootmeester van de korte verhalen aan het woord komt, krijgen we iets bijzonders voorgeschoteld. Simon Carmiggelt (1913 – 1987) werd vooral bekend met zijn ‘kronkels’, beschrijvingen van zomaar mensen, altijd tragikomisch, of zoals een andere grootmeester, Godfried Bomans het uitlegde:

“Het ademloos beluisteren en gedetailleerd beschrijven van mensen, waar ieder aan voorbijloopt, is een gave, weinigen gegeven".

Carmiggelt buigt zich over het probleem hoe een kerstverhaal te schrijven en we krijgen na een korte inleiding over de praktische hobbels van een broodschrijver, drie mogelijke kerstverhalen.

De titel: Over kerstverhalen gesproken...Kjeld en Christine
Anton van Meurs

Kerstverhalen willen altijd hetzelfde: het goede in de mens tot uiting brengen. Het maakt niet uit hoe diep iemand kan zakken: een vrek, een bedrieger, een crimineel (ook met witte boord), er komt in kersttijd altijd iets goeds naar boven. Dat is mooi.

Soms gaan die kerstverhalen zelf door diepe dalen en is er veel verandering nodig en volslagen onverwachte wendingen om uiteindelijk tot dat goede te komen. Soms voel je al van te voren aan hoe het zal lopen, maar bij een echt kerstverhaal maakt dat niet uit.

Dit verhaal gaat over de arme kinderen Kjeld en Christine in een rijke omgeving.

Schrijver Anton van Meurs (1910 – 1991) was meer een beeldend kunstenaar, maar soms schreef hij, en soms las hij voor, ik kan dat weten want hij was mijn OOM ANTON.Eriks laatste kerstfeest
Toon Kortooms

Er zijn kerstverhalen waarbij de schrijver zichzelf in een lastig parket brengt. Dan ziet het er zo hopeloos uit voor de hoofdfiguur, dat je niet kunt voorvoelen hoe hier nou een mooi kerstverhaleneinde aan gemaakt kan worden.

Toon Kortooms (1916 – 1999) schreef veel verhalen over die typische wereld waar hij vandaan kwam: De Peel, het gebied dat Brabant en Limburg verbindt. In dit arme gebied met hardwerkende arbeiders, waar lange tijd turf gestoken werd, een verdwenen ambacht, spelen de meeste verhalen van Kortooms zich af.

Het verhaal ‘Eriks laatste kerstfeest’ is ontroerend van eenvoud.Rechten

Voor alle uitgaven van het fonds HHH~luisterverhalen geldt dat de uitgever ernaar heeft gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot de uitgever wenden.